top of page
Foto van schrijverjdignouts

Gezonde oliebollen-recept!

EIN-DE-LIJK op naar 2021!

Heb jij tussen je goede voornemens staan dat je gezonder wilt gaan eten in het nieuwe jaar? Dan ben je niet de enige, het overgrote deel van Nederland wilt dit graag. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar met al die nieuwjaarsrecepties, al het eten wat nog over is van Kerst of Oud op Nieuw.. En dan die oliebollen, ‘ja dat is toch echt wel traditie’ hoor ik je al zeggen. De dagen erna moeten ze op, want ‘anders is het zonde’, ik begrijp het volkomen!

Maar het is wel jammer van die calorieën als je een nieuwe gezondere start wilt maken bijvoorbeeld. Of wanneer je al hartstikke gezond bezig bent maar de Kerstdagen al genoeg ‘cheating-days’ waren.


Daarvoor heb ik dé oplossing gevonden!

Waarom geen gezonde oliebollen maken en eten?! Gezonde oliebollen die luchtig van binnen zijn, knapperig van buiten en dan ook nog eens: 100-150 Kcal minder per bol?!

Ik zou het wel weten! Mocht jij deze Oliebollen ook eens willen maken volgt hier beneden de ingrediënten en het recept. Hoe graag ik ook zou willen zeggen dat ik dit zelf heb gedacht, moet ik toch het Diabetesfonds hiervoor bedanken! Ingrediënten:

  • 40 g gedroogde abrikozen

  • 35 g rozijnen (blank)

  • 1 appel zonder schil

  • 150 g volkorenmeel

  • 100 g bloem

  • 1/2 zakje gist van 7 gram

  • 1 flinke theelepel kaneel

  • 1 flinke theelepel sinaasappelrasp

  • mespuntje zout

  • 1/2 ei

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

  • 1 muffinvorm voor 12 muffins

Bereiding:

Wel de rozijnen en abrikozen in een kom met heet water ongeveer 30 minuten.

Rasp de sinaasappel. Gebruik alleen het oranje gedeelte, want het witte gedeelte smaakt bitter.

Meng de volkorenmeel, bloem, gist, kaneel, sinaasappelrasp en zout in een kom.

Klop 1 ei heel goed en weeg er 30 gram van af. Voeg de 30 gram van het ei en 225 ml water toe aan het bloemmengsel en meng het met de handmixer met deeghaken tot een mooi beslag. Laat de rozijnen en abrikozen in een zeef uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier.

Snijd de abrikozen in kleine blokjes. Schil de appel en snijd het in kleine stukjes. Meng de appel, rozijnen en abrikozen door het beslag.

Dek de kom af met huishoudfolie. Laat het beslag minimaal een uur rijzen op een warme plaats tot het dubbele volume. (Ik heb het beslag minimaal twee uur laten rijzen, hij kwam bij mij wat laat opgang).

Verwarm de oven voor op 200º C. Schep met de ijsbolletjestang een lepel beslag in ieder vakje. Bak ongeveer 15 minuten. Controleer eventueel met een breinaald of spiesje of de oliebollen gaar zijn door erin te prikken. Wanneer de spies er schoon uitkomt is het gaar.

Serveer liefst nog warm.

Deze oliebol is verantwoorder omdat deze niet in olie gebakken is en deels met volkorenmeel is bereid. Ook bevatten abrikozen en appel minder koolhydraten dan rozijnen! Win-Win!

Één oliebol bevat ongeveer 107 kcal, waarvan 19,5 gram koolhydraten, 1,4 gram vet en 2,9 gram eiwit!


Geniet ervan! En mocht je ze maken, dan vind ik het leuk een fotootje ervan te ontvangen en natuurlijk jou gedachte over hoe lekker deze gezonde variant van de oliebol is!

Alvast goede feestdagen en op naar een gezonde roetsj!

35 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page